Michael Treschow, bland annat styrelseordförande för Unilever. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Treschow tror på Västsverige

Treschow: ”Jag är väldigt optimistisk”
3:58 min

Det är många som talar sig varm för svensk ekonomi och svensk framtid just nu. En av dom är näringslivsproffset och styrelseordföranden i Unilever, Michael Treschow som i dag gästade Göteborg.

– Jag är väldigt optimistisk i det jag kan överblicka när det gäller Sverige. Och Västsverige har ju en infrastruktur och har verksamheter som jag känner väl och har lyckats väl. Så att jag tror att med det läge, med stor hamn och nära till kontinenten så har Västsverige mycket att erbjuda och stora möjligheter, säger Michael Treschow, styrelseordförande i Unilever och tidigare bland annat Ericsson.

– Sen kanske jag är lite naivt optimistiskt för att jag gillar den här regionen och är uppfödd i delar av den. Men jag tror att det finns väldigt mycket möjligheter, fortsätter han.

Inför några hundra åhörare talade Michael Treschow vid lunchtid idag om den globala konkurrensen och hur man ska överleva i den. Han nämnde till exempel att världens snabbtågsföretag nu satsar stenhårt i Kina och och det är mycket möjligt att när vi i framtiden ska köpa snabbtåg så kommer vi köpa dom just från Kina.

Dessutom menade han att när det gäller tillverking i stora volymer så är det svårt att konkurrera med ett land som Kina.

Vad händer då med ett företag som Volvo Personvagnar? Vad talar för bilar kommer fortsätta byggas i Torslanda?

– Jo för dom har den kunskapen. Dom har inte dom enorma miljoner av komponenter som kanske andra fordonstillverkare har. Utan dom har ju lärt sig ett sätt, hur att modularisera sin verksamhet. Precis som lastfordonen och även entrepenadfordonen. Dom har ju visat att det funkar härifrån, säger Michael Treschow.

Men nu när Volvo Personvagnar bygger fabrik i Kina. Tillägnar dom inte sig den kunskapen vi har här?

– Jo men den blir väl kompletterande. För samtidigt så kommer väl Kina antagligen köpa lika många bilar som USA och någon ska göra dom bilarna i Kina. Så jag antar att det Volvo som Kina mest tänker på är att göra bilar för den kinesiska marknaden. Sen har ju hela västsvenska bilindustrin mycket av den europeiska och en stor del av den andra delen av världen att leverera till.

Men kan det inte bli så i en framtid att Kina även levererar till övriga världen?

– Det vet jag inte, jag kan det där för dåligt. Men jag tror att den kunskapen som finns här sedan lång, lång tid, den är inte lätt att kopiera eller flytta på.

Det är organisationen Svensk näringsliv i Västsverige som bjudit in Michael Treschow till en lunchföreläsning om den internationella konkurrensen. Kenneth Krantz är regionchef.

– Jag tror ändå Västsverige är rätt väl rustat eftersom vi har en stor andel av vårat näringsliv som är exportinriktat och dom har man fått vant sig rätt många år tillbaka och verkligen vad den här konkurrensen innebär. För den är stenhård.

Nu ägs Volvo Personvagnar av kineser, Saab av ett holländsk företag och kanske snart en rysk bankman. Varför ska dom tillvarata svenska intressen?

– Jag tror inte vi ska hänga upp oss för mycket på nationaliteter när det gäller ägandet. jag brukar alltid säga och det har jag sagt långt innan det var både kineser och holländare och amerikanare och allt vad det varit inom fordonsindustrin att det viktigaste är att ha ett aktivt och engagerat ägande, säger Kenneth Krantz.

– Sen handlar det också om, var finns det kunskap som man behöver för att driva en del verksamheter. Nu är Västsverige ett starkt kluster just när det gäller fordonsindustrin och naturligtvis då söker man sig hit. Det är inte så lätt att bygga upp dom här kompetenserna som man kanske kan tro, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".