Foto: Bertil Persson/Scanpix.

Förslagna åldringsrånare i rätten

Bengt: Släpp inte in någon, absolut inte
1:25 min

Just nu pågår en rättegång mot fyra personer som begått flera åldringsrån i främst Västsverige. Sammanlagt är det tolv fall av grov stöld eller försök till grov stöld som avhandlas i Alingsås tingsrätt

Tillvägagångssättet vid rånen är nästan identiskt. Någon tar kontakt med en äldre person och erbjuder hjälp eller ber om hjälp. Men Bengt i Mariestad lät sig inte luras.

– Hon ringde på och sa snälla du kan du inte hjälpa mig, säger Bengt.

– Jag kan inte hjälpa dig sa jag och drog ingen dörren framför henne för jag såg med en gång att det var något fel, fortsätter han.

Västra Frölunda, Mölndal, Mariestad, Göteborg, Alingsås, Vårgårda, Nyköping, Katrineholm.

Platserna är många, offren ännu fler som råkat ut för den kvartett som ska ha specialiserat sig på att råna äldre människor.

I flera fall har de lyckats och stulit ringar, örhängen, berlocker och andra saker. Saker som sedan pantsatts.

Ofta har en kvinna erbjudit sig att hjälpa till med att bära in matkassar. Men det har också hänt att en kvinna knackat på hos den äldre och bett om hjälp med att skriva en lapp eller att få dricka lite vatten.

I Bengts fall ville en kvinna lämna ifrån sig matkassar eftersom den äldre kvinnan på våningen ovanför inte var hemma.

– Den gamla tanten öppnar inte vill du ta hand om den här kassen, sa hon. Men jag vet at vi har ju ingen gammal tant här, säger Bengt.

Har du några tips att ge till andra så att de inte råkar ut för rån hemma?

– Släpp inte in någon, absolut inte. Häromdagen var det någon som försökte sälja blommor, men jag öppnade inte, säger Bengt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".