Skärpta regler mot företagsgåvor

"Ska bli ett kommuncentralt agerande"
1:59 min

För att undvika att Göteborgs kommuns privata leverantörer ger gåvor till kommunanställda, vilket riskerar att uppfattas som mutor, så har leverantörer informerats om vilka etiska regler som gäller. Likadant har Trafikverket gjort inför eventuella påskgåvor till sina leverantörer.

– Centralt har vi inte gjort det ännu men jag pratade med lokalförvaltningens chef förra veckan där var man väldigt angelägen om att snabbt gå ut till sina leverantörer med ett sådant budskap, säger kommunens mutgeneral Ann-Christine Alkner-Dahl.

Så det är på gång?

– Inom vissa delar och sen är ju tanken att det ska bli ett kommuncentralt agerande på något sätt.

Så fortsättningsvis ska kommunen gå ut på samma sätt som Trafikverket gör nu inför påsken?

– Detta är ju ett arbete som styrgruppen fattar beslut kring och jag vet inte om man kommuncentralt kommer att gå så långt. Men framförallt de bolag som arbetar med många externa entreprenörer har valt att göra så. Är det en trygghet för dem så är det ett jättebra initiativ.

De har alltså kontaktat sina entreprenörer för att berätta hur de ser på det hela?

– I något fall har de gjort så ja.

Hur vanligt har det varit med julgåvor och påskgåvor?

– Kommunen ska se över de riktlinjer och policies som finns om bland annat gåvor. Det är ett av fem huvudområden i arbetet för att stärka kontrollen och öppenheten efter alla mutskandaler. I höst ska det vara klart.

– Ett mål är också att göra fler centrala enhetliga regler om vad som får göras och se över de gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".