Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix

Överbeläggning kan ha orsakat patients död

"Inte vanligt att det får de här konsekvenserna"
1:27 min

En patient med blödande magsår kan ha avlidit på grund av att Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning var överbelagd. Sjukhuset har nu anmält sig enligt Lex Maria.

Det var i mars som patienten behövde intensivvård inför en operation, men där fanns inga lediga platser, tvärtom vårdades 31 patienter på 20 tillgängliga platser.

Patienten vårdades på en kirurgisk avdelning på grund av ett blödande magsår. Patienten fick flera hjärtstillestånd och fördes till slut till intensiven trots att ingen plats fanns ledig. Där inträffade ett nytt hjärtstopp som hävdes efter 15 minuter. Patienten opererades sedan, men återfick aldrig medvetandet och avled senare.

I Lex Maria-anmälan skriver sjukhuset att om patienten kunnat få en plats på intensivvårdsavdelningen kunde kanske det hjärtstillestånd som ledde till hjärnskada och död ha undvikits.

Christina Raner, är chefläkare på Sahlgrenska. Hon säger att det är vanligt att intensivvårdsavdelningen är överbelagd.
– Ja, överbeläggningar på den här intensivvårdsavdelningen är inte ovanliga, men det är inte vanligt att det får de här konsekvenserna som det eventuellt har fått i det här ärendet. Vi har ju skickat in ärendet som en Lex Maria-anmälan och det kommer då belysas av vår tillsynsmyndighet som är Socialstyrelsen.

– Men det är ett tillstånd som sjukhusets ledning, och företrädare för intensivvården är väl medvetna om. Och man arbetar kontinuerligt med denna fråga.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".