Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Lågt förtroende för politiker i Ale

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 06.00
"Det här är någonting vi måste jobba med"
(1:21 min)

Invånarna i Ale kommun misstänker att kommunens folkvalda politiker missbrukar sin makt. Åtminstone om man ska tro Demokratibarometern, ett nytt verktyg för att mäta bland annat allmänhetens förtroende för sina politiker.

Drygt sextio procent av de tillfrågade tror att politikerna missbrukar sin makt för personlig vinning. Och det oroar Hasse Andersson, socialdemokratisk politiker i Ale kommun.

– De kan ha den åsikten, och då kan det bero på att vi är dåliga på att informera. Det kan vara så att vi för en politisk debatt som gör att vi uppfattas på det sättet.

Kan det inte vara så att medborgarna tycker att politikerna faktiskt missbrukar sin makt?

– Visst kan det vara så.

Demokratibarometern är än så länge i Sverige ett pilotprojekt där fyra kommuner ingår. Men i Norge har 90 kommuner redan deltagit och skapat mycket uppmärksamhet.

De 250 personer i varje kommun från allmänheten som får svara på en telefonenkät väljs ut slumpvis för att spegla befolkningen i stort, och sedan jämförs allmänhetens svar med svaren som politikerna fått ge på samma frågor.

Exempelvis svarade ungefär 60 procent av allmänheten att det är särintressen som gynnas framför medborgarnas gemensamma intressen, medan 40 procent av politikerna trodde att särintressen fick gå före det allmännas bästa.

Både allmänhetens och politikernas svar oroar Hasse Andersson.

– Det här är någonting som vi måste jobba med. Så att man ser att vi jobbar, inte för våra särintressen, utan för Alebornas bästa.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".