Uppsagd på grund av missat sjukintyg

Företaget Borealis i Stenungsund vill säga upp en långvarigt anställd som inte lämnade intyg första dagen han var sjuk. Mannens fackförening IF Metall ser det som en hämndaktion efter det att mannen polisanmält företaget. Nu får Arbetsdomstolen avgöra frågan.

Mannen som varit anställd i över 20 år på Borealis anser att han blivit trakasserad på jobbet och att företaget inte tagit tag i de arbetsmiljöproblem som legat bakom. Därför polisanmälde han företaget, uppger fackförbundstidningen Dagens Arbete.

Därefter krävde företaget sjukintyg för första dagen när mannen blev sjuk.

--Sen när mannen vid tre tillfällen inte hade sjukintyg för första dan så ville företaget säga upp honom,  säger ombudsmannen vid IF Metall Göran Nilsson till P4 Göteborg.

Göran Nilsson påpekar att företagets krav på intyg från första dagen inte genomfördes på det sätt som är avtalat med facket, och menar att kravet därmed inte borde ha någon verkan.

– Det ligger nära till hands att se företagets uppsägning som en hämndaktion efter polisanmälan, säger Göran Nilsson.

Borealis personalchef i Stenungsund Görgen Lantz vill inte kommentera tvisten mer än att parterna inte lyckats komma överens efter förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".