Kritik mot att avvisa irakiska flyktingar

Avvisningen av asylsökande från Irak möter nu kritik. Av de 160 ärenden som behandlats sedan mars i år har 146 lett till avvisning - trots FN:s vädjan att avvakta. Irakiska flyktingrådet anser att Migrationsverket drar alla irakier över en kam och betonar att läget i landet är mycket osäkert nu.

Baker Ahmed, ordförande i irakiska flyktingrådet, säger att han mest kan tala för de irakiska kurdernas sak, eftersom det är dem han mest har kontakt med.

Irak är ett splittrat land, och han säger att migrationsverket borde göra skillnad i bedömningen om personen i fråga är från ett arabisk-talande område som Bagdad, eller om det är en Irakisk kurd från till exempel Kirkuk.

Han tycker också att migrationsverket ska ta hänsyn till att de irakiska asylärendena har tagit så lång tid. Många har varit här sedan -99 eller 2000 och har alltså varit här i fyra-fem år. Deras barn har vuxit upp här, och flera har också arbetat och betalat skatt här, säger han.

Migrationsverket har som uppgift att pröva varje asylansökan för sig, men Baker Ahmed tycker att det verkar som om migrationsverket går efter samma mall, när de avgör olika personers asylärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista