Snart har alla björkhängen släppt sitt pollen, konstaterar Åslög Dahl. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Höga halter björkpollen ger allergiker problem

Åslög Dahl: ” Vi har mer än tusen björkpollen per kubikmeter luft”
1:34 min

Med vindar söderifrån och med värmen under påsken så yr luften av björkpollen när nu björkarna slagit ut. Något som allergikerna lider av. Men trots de höga halterna är det ändå inte som monsteråren 1993 eller 2006.

– Björkarna började blomma mer allmänt här på skärtorsdagen, säger Åslög Dahl på växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Sedan har det varma vädret sett till att det har kommit ut väldigt mycket av det pollen som finns i hängena. Vi har mycket höga halter, som det heter, när det passerar över tusen björkpollen per kubikmeter luft.

Hur ser det ut den närmsta tiden?

– Efter nästa helg verkar det bli mer nederbörd och då sjunker ju halterna allmänt. Jag förmodar att vi är mitt i kulmen eller så har vi just passerat den, tror Åslög Dahl.'

Vad säger du till pollenallergikerna - hur ska de agera?

– Det finns all anledning att lyssna på pollenrapporten och medicinera sig. Nu har väl de flesta redan börjat ta medicin. Man ska undvika att sova med öppet fönster.

--När man kommer utifrån ska man tänka på att man har pollen i håret och på kläderna så man bör skölja håret innan man lägger huvudet på kudden på kvällen. Då slipper man andas in pollen från kuddvaret., säger Åslög Dahl.

Och så är det väldigt viktigt att man inte tränar ute när det är så höga halter för då kan en allergi, som ger symptom från näsan, även utvecklas till astma. När man tränar drar man ju i sig så mycket mer luft och med det ännu mer pollen.

Så lämnar vi Åslög Dahl för att besöka ett närbeläget apotek.

– Du spanar in dig på den, säger Mia Ahlström som står vid receptdisken med en flaska flytande medicin.

Jag spanar in mig på Claritynet. Det brukar betyda pollensäsong. Är det du som lider?

– Jag har redan medicinerat några månader. Nu är det min sjuåring som har det ganska jobbigt just nu. Hon nyser och är allmänt påverkad just nu och får gå in mitt på dagen när det har varit så fint väder.

Allergikern Magnus Boqvist har idag uppsökt Apoteket av andra skäl än för sina björkpollenallergi.

– Just nu mår jag bra efter att ha köpt och använt de här tabletterna . De fungerar mycket bra men innan dess var jag väldigt trött och med rinnande ögon och näsa.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".