Jonas Karlsson fick hjälp av facket. Foto: Lasse Nilsson /Sveriges radio

Bemanningsanställda väljer facket

"Facket tog hand om allt"
1:22 min

Fackföreningen IF Metall i Göteborg har på drygt ett år lyckats få nästan 500 nya medlemmar som jobbar i bemanningsbranschen.

En av dem är 21-årige Jonas Karlsson, som idag arbetar med att montera bromsskivor och hjullager i SKF:s fabrik i Sävenäs, ett jobb som han började som anställd i ett bemanningsföretag, ett företag med många problem.
– Absolut många. Bland annat fel lön. Jag tycker att vi blivit dåligt behandlade. Vi fick en löneökning på 50 procent för att de hade gjort fel.

Fick du hjälp av fackföreningen för att fixa det?
– Precis, jag gick med i facket när vår fackföreningsrepresentant på SKF sa till oss att vi hade fel lön. Så jag ringde facket och de tog hand om allt.

För Jonas Karlssons del handlade det om ungefär 50 kronor i timmen han fått för lite, en utbetalning på 23 000 kronor blev det i efterskott.

Rent generellt har bemanningsanställda fel lön och många är unga som inte känner till facket eller avtalet. Det säger Carina Cajander som arbetar på IF Metall i Göteborg. En bemanningsanställd ska enligt avtalet tjäna som genomsnittet på arbetsplatsen.
– Varje vecka har vi förhandlingar om felaktiga löner, uteblivna garantilöner, felaktiga anställningsformer. Så det sprider sig, har en fått rätt vill de andra också ha det.

Hur många konflikter om löner och annat har du liggande på ditt bord just nu?
– Ett femtontal, varav en är ganska så stor, men ett femtontal som vi har nu och som ligger i röret att behandla.

Jonas Karlsson som till en början bara fick hälften av sin lön på bemanningsföretaget var inte ensam.
– Vi var nio stycken. Alla hade fel lön.

Alla har gått med i fackföreningen?
– Absolut.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".