Vladimir Antonov och Bo Lundgren. Foto: Scanpix. Montage: P4 Väst.
Saab

Antonov får klartecken

Riksgälden ser inga hinder för Vladimir Antonov att bli delägare i Saab Automobile. Det sa Riksgäldens chef Bo Lundgren på den pressträff som pågår just nu.

Också GM är positiv till Antonov, men ställer flera villkor, enligt ett uttalande.

– Vi finner inte skäl att neka Antonov av vara ägare i Spyker, sa Riksgäldens chef Bo Lundgren vid den pressträff som pågår just nu i Stockholm.

Riksgälden har gjort en ny granskning av den ryske finansmannen efter att man fick förfrågan om delägarskap i Saab, och enligt Bo Lundgren är en av anledningarna till granskningen Antonovs bakgrund och de rykten som omgärdar honom.

”Riksgälden har i sin prövning haft som huvudsaklig utgångspunkt statens ekonomiska risk. Dessutom är vi beredande instans inför regeringens prövning. Det innebär att vi i vår prövning översiktligt granskat Vladimir Antonovs affärsverksamhet samt hans planer för Saab och att vi genomfört en integritetsprövning av honom”, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Det aktiekapital som Antonov begärt att få tillföra Spyker motsvarar maximalt 30 miljoner euro och motsvarande maximalt 29,9 procent av rösterna.

Bo Lundgren sa vid pressträffen att han gissar att Antonovs pengar inte räcker till för att rädda Saab.

Han träffade Antonov tidigare i veckan där ryssen frågades ut om sin önskan att bli delägare i Saab. 

Riksgälden har meddelat Saab och Spyker Cars sitt beslut. Men fortfarande återstår godkännande av regeringen, EIB och GM.

– Om Riksgälden godkänner så är det fortfarande en liten process kvar och det är att Europeiska investeringsbanken ska säga sitt, säger Saabs informationsdirektör Eric Geers till TT innan pressträffen idag.

Enligt GM:s uttalande idag är bolaget fortsatt aktivt i diskussioner med Saab och Europeiska investeringsbanken, EIB. Bolaget har nått en preliminär överenskommelse med Saab som skulle låta Antonov bli delägare.

Men denna överenskommelse kräver "vissa specifika åtgärder" från Saabs sida som ännu inte genomförts. Dessutom krävs vissa "formella godkännanden, medgivanden och tillstånd" som Saab ännu inte fått, skriver informationschefen James Cain i ett uttalande.

Antonov själv kommenterar dagens besked på mikrobloggen Twitter:

done:) Thanks to all for your trust and support! Especially to VM,JAJ,LC and Max (our chief legal).
klart:) Tack alla för ert förtroende och stöd. Speciellt VM,JAJ,LC och Max (vår chefsjurist).

Spykeraktien stiger med runt tre procent på Amsterdambörsen på beskedet att Riksgälden och GM ställer sig positiva till Antonov som ägare till Saab.

Saabs ägare

Nederländska börsnoterade Spyker Cars äger Saab Automobile sedan den 23 februari 2010. De största ägarposterna i Spyker Cars:
25-30 procent ägs av Saabs styrelseordförande Victor Muller via bolagen Tenaci Capital och Helvetia.
15-20 procent ägs av Mubadala Development Company, en statlig investeringsfond i Abu Dhabi.
5-10 procent ägs av Brendan O'Toole via det Cypernregistrerade bolaget Dorwing Solution. O'Toole är grundare och chef på brittiska CPP Global Holdings som numera kontrolleras av den ryske finansmannen Vladimir Antonov och som köpt Spyker Cars sportbilsverksamhet.
5-10 procent ägs av Gemini Investment Fund, en Bahamasregistrerad fond.

Källa: Spyker Cars årsrapport för 2010. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".