Psykologen Bengt Hasselrot. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Många berättar aldrig om övergrepp

"Man blir ensam med väldigt starka negativa känslor"
1:25 min

Det är inte alls konstigt att det kan ta lång tid att berätta om sexuella övergrepp. Det säger psykologen Bengt Hasselrot som arbetar med sexualbrottslingar på kriminalvården i Skogome.

– Det kan gå väldigt lång tid och ibland så kan vissa aldrig berätta om det. Man blir ensam med väldigt starka negativa känslor av ångest skam och annat. Det gör att de skäms så mycket över sig själva så att de inte vågar gå ut. Därför vill jag säga att det är oerhört starkt och beundransvärt att gå ut så som Patrik gjort i det här sammanhanget.

Sexuella övergrepp i idrottsvärlden kan vara överrepresenterade, tror Patrik Sjöberg, men psykologen Bengt Hasselrot säger att visst kan det vara så, men att det inte finns någon forskning som bekräftar det.

Antalet sexualbrott har ökat något de senaste åren och de som utsätts behöver hjälp.

– Jag tror att i de allra flesta fallen så behöver man stöd och hjälp. Vi ser ju här inte minst. På Skogome har vi många som själva har varit utsatta. Och som inte tagit reda på sitt gamla trauma, som inte bearbetat det. Så att vissa kan utsätta andra för onda handlingar.

Vården har blivit något bättre de senaste åren, säger Bengt Hasselrot, var tionde återfaller inom fem år.

Detta avslöjande, denna bok och allt annat kanske kan vara positivt inte bara för de själva?

– Absolut. Just att man vågar vara öppen med det här är ju väldigt viktigt. Både för en själv och även för andra som varit utsatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".