Hög ljudnivå tystar Jazzå

"Absolut en förlust för Göteborgs musikliv"
1:11 min

Restaurangen och krogen Jazzå kommer att sluta med livemusik och säljas på grund av klagande grannar.

– Delar av musiklivet kommer definitivt att drabbas eftersom det inte längre finns så många ställen att spela musik på. Och mycket av kontakten mellan musiker och andra kommer att försvinna med restaurangen. Så det kommer absolut bli en förlust för Göteborgs musikliv, säger Mats Götherskjöld, musiker och ansvarig för Jazzås öppna scen.

Restaurangen Jazzå har funnits sedan mitten på 90-talet och har alltid präglats av sin livemusik som man erbjuder gästerna flera gånger i veckan. Men sedan en tid har bostadsrättsföreningen som äger lägenheterna i samma hus som restaurangen klagat på den höga ljudnivån som är över tillåtna 30 decibel. För att sänka ljudnivån för grannarna måste Jazzå utföra renoveringar för över en halv miljon. Det har restaurangen inte råd med, vilket gör att Jazzå tvingas sluta med livemusik och säljas.

– Det är väldigt tråkigt att innerstan blir tömd på just den rikedom som en stad har att erbjuda. Det känns som om tumskruvarna dras åt och att det blir allt svårare att ägna sig åt livemusik i den centrala miljön, säger Mats Götherskjöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".