Saab Automobiles fabrik i Trollhättan. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst.

700 miljoner i förlust

Spyker gjorde en förlust med 79 miljoner euro för första kvartalet, motsvarande nästan 700 miljoner kronor. Det visar den kvartalsrapport som kom i dag.

Kvartalsrapporten för Saabs ägare Spyker Cars visar att företaget går fortsatt med förlust. Försäljningen landade på 257 miljoner euro. Under kvartalet såldes 9 674 bilar.

Enligt rapporten var mars den bästa försäljningsmånaden sedan Saab blev självständigt från GM. Produktionsstoppet de senaste veckorna till följd av pengabristen gör att försäljningsprognosen på 80 000 bilar i år knappast går att nå, enligt Spykers vd Victor Muller.

Själva bruttoresultatet visar en vinst på 13,8 miljoner euro, men det är innan säljkostnader, 51 miljoner euro, och administrativa kostnader med mera, är dragna.

Enligt balansräkningen har Spyker 35 miljoner euro, 310 miljoner kronor, i kassan.

Även om ledningen målar upp en ljusare bild under resten av året när nya modeller väntas komma ut på marknaden, förutspås en förlust för helåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".