Opinionsundersökningen gjordes 18-26 april av Sifo på uppdrag av P4 Väst och SVT:s Västnytt, och baseras på 1 000 intervjuer. Grafik: Susanna Wictorzon/P4 Väst.

Lågt valdeltagande väntas i omvalet

Statsvetare: ”Lägre än vad jag hade väntat mig”
1:26 min

Röstdeltagandet i omvalet väntas hamna någonstans kring 45 procent, enligt en Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av P4 Göteborg och SVT:s Västnytt.

Sifo intervjuade 1 000 personer under perioden 18-26 april och resultaten visar att valdeltagandet antagligen hade hamnat någonstans runt 45 procent om det hade varit val i dag. 

- Det här var lägre än jag skulle ha gissat, säger Folke Johansson som är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet. Han hade tippat på ett valdeltagande på ungefär 60 procent.

45 procent innebär ett stort tapp jämfört med höstens val, då 79 procent röstade.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, trodde att siffrorna skulle vara lägre än i höstas, men inte så låga som 45 procent.

En tänkbar förklaring till att valdeltagandet förväntas bli lågt är att under höstens val hade regionvalet draghjälp från både riksdags- och kommunalvalet. Nu måste regionvalet på egen hand locka folk till valbåsen.

Folke Johansson pekar, förutom på väljarnas bristande intresse, också på att politikernas valarbete varit dåligt.

- Ska det bli något engagemang i det här så vill det till att det blir en rejäl insats av riks- och regionalpolitiker. Man har nästan fått leta för att notera de insatser som varit. Det har inte satt några djupa spår, säger Folke Johansson.

Mikko Natri
mikko.natri@sr.se

Här hittar du vår opinionsundersökning:

Klicka på bilden för större version.

Klicka på bilden för att ta del av opinionsundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".