En del av brandskyddsutrustningen på Drottning Blankas gymnasium. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Räddningstjänsten

Missar brandsyn på vissa friskolor

"Vi har inte hundraprocentig koll"
1:33 min

Räddningstjänsten har inte gjort tillsyn på alla friskolor i Göteborg ibland av den enkla anledningen att de inte vet att skolorna finns till.

Det bildas ständigt nya friskolor, de flyttar, byter namn eller så finns de inhysta i vanliga kommersiella lokaler.

Men framför allt saknas rutiner säger Kristina Lindfeldt som är ansvarig för förebyggande insatser inom Räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Vi har nog inte hundraprocentig koll på alla skolor som pluppar upp och inte med automatik anmäler sig till oss att de startat en verksamhet. Vi får istället lita på att vi får informationen från stadsbyggnadskontoret en en nybyggd skola eller att man har etablerat en verksamhet och sökt bygglov säger Lindfeldt.

På det sättet får Räddningstjänsten vetskap om verksamheten och ska vid bygglov även gå igenom det tänkta brandskyddet.

De tre Move-It gymnasierna i Göteborg hann aldrig få besök av Räddningstjänsten innan deras bidrag drogs in och Räddningstjänsten har inte heller vetskap om den nya Drottning Blankas gymnasieskola som flyttat in i gamla Handels- och sjöfartstidningens lokaler.

– Hade man velat veta att vi har öppnat så är det ganska enkelt att få veta det, säger rektorn Martin Roth Kronwall.

Skolorna finns ju i kommunens register eller hos Skolverket.

– Det jag är intresserad av av som skolans rektor det är mina elevers säkerhet.  Det har jag garanterat genom ett avtal som Drottning Blankas gymnasium centralt har med Anticimex.

De hjälper oss att se över våra lokaler utifrån brandsäkerhetssynpunkt. Så jag skulle säga att vi idag har ett fullgott brandskydd.

Men om det skulle uppstå en häftig brand har på skolan, hur skulle Räddningstjänstens rökdykare veta var de ska leta om de inte har en brandskyddsritning själva?

– Det är Platzer som äger lokalen. Jag hyr delar av lokalen. De förändringar som jag har gjort i lokalen har skett i samråd med fastighetsägaren och de har jag anmält dit. Då förutsätter jag att fastighetsägaren meddelar berörda myndigheter.

I avtalet med Anticimex står det även att skolan inte behöver skicka årliga redovisningar av brandskyddet till Räddningstjänsten.

Men nu tar Räddningstjänsten till nya grepp.

– Vi kommer i år att korsköra Skolverkets listor med våra register för att fånga upp det som vi inte lyckats fånga in, säger Kristina Lindfeldt.

Epp Anderson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".