Stor bedrägerihärva i Västsverige nystas upp

En stor bedrägerihärva är på väg att nystas upp i Västsverige. Fem män, varav två hemmahörande i Göteborg misstänks ha lurat över hundra företag i södra Sverige på mångmiljonbelopp.

Utåt sett såg det ut att vara en välskött seriös firma, men bakom dörrarna till företagets lokaler i ett industriområde i Borås pågick en intensiv handel med olagliga varor. Där försåg männen sina kunder med allt från möbler och datorer till dyra maskinverktyg och byggmaterial - saker som de själva hade skaffat genom att lura andra företag.

De fem männen, som alla är mellan 30 och 35 år gamla, uppträdde under falska identiter och beställde varorna till sin firma mot faktura. Men efter en tid hopade sig polisanmälningarna mot företaget och i början av år 2002 drogs snaran åt kring de inblandade. Under utredningens gång visade det sig att fyra av männen även drivit en liknande verksamhet i Småland.

Nu åtalas männen för bland annat grovt bedrägeri och häleri och rättegången som startar i Jönköping i slutet av augusti beräknas hålla på i tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista