Arkivfoto: Scanpix.

Inga beslut om miljöbilar

Trafiknämnden i Göteborg tog inget beslut idag om ändringarna i parkeringsförmåner för miljöbilar. Ärendet bordlades, liksom också frågan om parkeringsavgifterna.

I trafikkontorets förslag var bland annat den gratis boendeparkeringen borta. Och den högsta parkeringsavgiften föreslogs bli 40 kronor i timmen.
– Båda frågorna väntas upp igen på nästa möte den 24 maj, säger trafiknämndens informatör Lena Johansson till Västekot

Under åren har parkeringsförmånen för miljöbilar stramats åt. Numera får man parkera gratis där man bor, så kallad boendeparkering, och stå gratis i tvåtimmarspass på stan. Men det kostar 65 kronor för en treårsperiod.

Runt 3000 bilister i stan har den här förmånen och det kostar Göteborgs kommun mellan fem och tio miljoner kronor om året plus minskade inkomster vid annan gratis tvåtimmarsparkering.

Men nu när miljöbilsmarknaden är etablerad behövs inte den här typen av kommunal subventionering, anser tjänstemännen. Dessutom ökar bilismen om det finns gratis boendeparkering, vilket är emot kommunens mål. Om parkeringsavgiften höjs med 500 kronor i månaden beräknas bilinnehavet minska med tio procent, har trafikkontoret räknat ut.

I det nya förslaget uppfyller knappt någon av dagens miljöbilar kraven för att få en förmån av kommunen. Och det är bara särskilt energieffektiva bilar som kommer att få en förmån av kommunen, vilket i nuläget enbart åtta bilmodeller gör.

Förmånen begränsas ytterligare, för att inte uppmuntra till bilinnehav och bilkörning, till två timmars gratisparkering på stan. Boendeparkeringen är borta.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".