Arkivfoto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.

Överbliven mat kan säljas vidare

"Vi vill underlätta för föräldrar"
1:16 min

Sälj överbliven mat från Göteborgs förskolor till stressade småbarnsföräldrar. Det säger Vänsterpartiet i ett förslag som nu på allvar ska utredas i kommunen.

– Det som står kvar oserverat i skåpen måste vi kunna hitta ett bättre sätt att bli av med än att slänga. Vi vet att det produceras mer mat än det går åt. Det är nästan alltid så att det står mat kvar i värmeskåpen som inte har varit ute för servering. Framåt eftermiddagen när föräldrarna kommer så är det fortfarande fullt användbar högvärdig mat, säger Mats Pilhem (V).

Vänsterpartiet har fått med sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet på att utreda hur mycket oserverad mat som slängs i förskolorna och om den kan säljas vidare till föräldrar - eller komma till nytta på annat sätt.

Den borgerliga oppositionen sågar idén. Kommunen bör istället se till att det inte tillagas för mycket mat. Och det är inte kommunens uppgift att laga middag åt göteborgarna och konkurrera med pizzerior och företag som kör hem matkassar, hävdar oppositionen. Den verkar ha stöd från kommunens tjänstemän. Stadskansliet har slagit fast att kommunal hämtmat strider mot konkurrenslagar och kommunallagen.

Men den rödgröna majoriteten tror att det finns ett intresse hos föräldrar och har inte gett upp.
– I första hand vill vi naturligtvis underlätta för föräldrar och det skulle vara rimligt att man till ett självkostnadspris kunde få köpa ett överskott, säger kommunalrådet Mats Pilhem (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".