Swedbanks kontor på Wieselgrensplatsen rånades i februari 2008. Foto: Erik Abel/Scanpix.

Många bankanställda har rånats

Tre av fyra bankanställda har någon gång under sitt yrkesliv blivit utsatta för rån eller rånförsök. Trots att bankrånen minskat drastiskt de senaste åren säger fyra av tio att de fortfarande lider av sämre hälsa och sömnsvårigheter till följd av brotten.

Det är fackföreningen Finansförbundet som frågat 2 700 medlemmar om de varit utsatta för rån eller rånförsök. 77 procent svarade ja och för många innebar det sjukskrivningar, byte av arbetsuppgifter och arbetsplatser.

Nio av tio tänker på risken att bli rånad när de arbetar. Förutom rån förekommer också hot i form av försök till penningtvätt och andra hotsituationer.

I år har bara två rån genomförts i hela landet – ett i småländska Vaggeryd och ett i Norrland, båda på Swedbanks kontor.

Kent Jörgensen arbetar på Swedbank i Göteborg med säkerhet och säger till P4 Göteborg att för bara tre år sen genomfördes sammanlagt 110 bankrån. Olika banker har toppat rånlistan olika år.

Sedan dess har antalet bankrån sjunkit - framförallt för att bankerna infört slutna kontanthanteringssystem, en del banker har helt slutat hantera kontanter och kunder som måste ha ut en större summa måste hör av sig före besöket. Swedbank håller nu på att införa en gräns på max 10 000 kronor för ett spontanuttag.

Trots att det var tre år sen det senaste bankrånet i Göteborg – flera då på Swedbanks kontor på Wiselgrensplatsen – så finns idag ingen medlem som behöver hjälp för sviterna av ett bankrån, alla är tillbaks i jobb. Det säger Staffan Öhrvall huvudskyddsombud för Finansförbundet på Swedbank i västra regionen till P4 Göteborg och han tillägger att arbetsgivaren ger bra stöd till drabbade.

Syftet med enkäten är att arbeta för att ytterligare minska risken för rån mot bankkontoren genom att avskaffa kontanthanteringen i samhället, det säger Finansförbundet i en kommentar och för att nå dit bör det komma fler alternativa betalsätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".