Arkivfoto: Västtrafik

Färre resor med enhetstaxa

"Vi ser inga större risker med det"
1:15 min

Inför omvalet har de rödgröna partierna gått ut och sagt att de vill införa en enhetstaxa inom kollektivtrafiken i Västra Götaland. Förslaget får kritik av Göran Tegnér, utredare av kollektivtrafik på konsultföretaget WSP. Han ser inte några fördelar med att alla resor i regionen ska kosta lika mycket. Bland annat finns det risk för att såväl intäkter som resande minskar.

Men miljöpartisten Birgitta Losman menar ändå att enhetstaxan är en bra idé. Hon tror inte att det behöver innebära några negativa konsekvenser.

– Vi ser inga större risker med det, givet att vi gör den här utredningen först, så att vi har ett gediget ekonomiskt underlag på fötterna.

Göran tegner, utredare på konsultföretaget WSP håller inte med Birgitta Losman. Han har tidigare utrett konsekvenserna av en enhetstaxa i till exempel Jönköping. Och även om det handlar om ett mindre område än Västra Götaland, så är det samma principer som gäller här menar han. Konsekvenserna blir att resandet totalt blir mindre, enligt Göran Tegnér.

– Med enhetstaxor blir ju kortare resor dyrare och långa resor billigare, och de flesta resorna är ju korta. Det är ett effektivt sätt att skrämma över kollektivresenärer till att åka bil, därför att korta bilresor är billiga och de långa är dyra.

Men enligt Birgitta Losman kommer inte priserna behöva stiga särskilt mycket, eftersom Västtrafik i dagsläget får in 9,80 kronor per resa. Vad resorna kommer att kosta i framtiden vill hon inte gå in på i detalj, utan väljer att avvakta utredningen. Däremot håller hon med om att det kan vara problematiskt att gå till val på en fråga vars konsekvenser inte är helt utredda.

– Jag hade ju hellre sett att vi hade hunnit utreda den. Hade vi haft ett val 2014 som nästa val, då hade vi haft ett bättre underlag att gå på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".