1 av 2
Anders Bengtsson är uppvuxen i Brottkärr och bygger nu hus där. Foto: Åsa Welander / Sveriges Radio.
2 av 2

Bara Hovås platsar i inkomsttoppen

"Folk tjänar mer i Stockholm"
1:33 min

De västsvenskar som tjänar mest pengar ligger långt efter höginkomsttagarna i Stockholm. Sveriges Radios granskning av inkomsterna i de olika postnummerområdena visar att bara ett område härifrån kvalar in på listan över de hundra med högst inkomster.

Brottkärr och Amundön ligger precis vid havet, söder om Göteborg. Postadressen är Hovås och det är det område i västra Sverige där den typiska inkomsten är allra högst. Anders Bengtsson står i hamnen och fixar med sin båt. 

– Jag är ju uppväxt här, jag trivs väldigt bra. Det har jag alltid gjort.

Det är inte svårt att se att många av dem som bor här har mycket pengar. Både villorna och segelbåtarna är stora. Men jämför man med toppområdena i Stockholm finns det tydliga skillnader. Den vanligaste inkomsten här är drygt 38 000 kronor i månaden. I Bromma ligger den på över 55 000 i månaden.

– Det förvånar mig inte. Jag har själv jobbat i Stockholm och löner är högre i Stockholm, så är det bara. Folk tjänar mer i Stockholm, säger Anders Bengtsson.

Av de 100 postnummerområden i landet där folk har högst inkomst ligger hela 96 i Stockholms län. O koncentrationen till Stockholm har ökat de senaste tio åren. På Västsvenska handelskammaren känner de igen bilden.

– Vi ser en allt starkare centralisering till Stockholm, vad gäller till exempel myndigheter och även huvudkontor, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren. Det är inte bra när allt för stor kraftsamling sker till en och samma plats. Näringslivet ute i landet behöver också till exempel kapital.

Margaretha van Raalte är precis på väg in för att handla. Hon blir inte speciellt förvånad att det är ett postnummer i just Hovås som hamnar på 100-listan över dem med högst inkomster.

– Här ute är det ju Askim, Billdal och Hovås och så har det nog alltid varit, säger hon.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".