handboll - herrarnas SM-final

"Bland det bästa jag har sett"

Magnus Wislander: "Han tog allt"
1:53 min

Radiosportens handbollsexpert Magnus Wislander förklarar Sävehofs utklassning av Guif med två saker: En fenomenal målvakt i Thomas Forsberg och ett Guif som vaknat på helt fel sida.

Sävehof är en stabil förening som har sammanlagt tio guld under 2000-talet, sex för damerna och fyra för herrarna. Föreningens spelare och ledare förklarar varför

Damerna final blev oväntat jämn men Eslöv besegrades till slut med 25-23. Herrarnas, som på förhand spåddes bli jämn, blev pinsamt ojämn.

Sävehof drog tidigt ifrån, Guif gav upp och slutsiffrorna skrevs till slut till 35-18.

– Den var jämn fram till 3-3 sen tar Guif på sig en utvisning och Sävehof gör tre mål, efter det är det ingen match, säger Wislander.

Att Sävehof kunde dra ifrån och vinna så stort beror framförallt på en spelare – Thomas Forsberg, enligt Wislander.

– En målvakt som var outstanding på banan. Det spelade ingen roll om Guif sköt från nio meter eller vad de gjorde, han tog allt. Sedan har de Jonathan Stenbäcken, Johan Jakobsson och Erik Fritzon – tre spelare som håller mer än väl högsta elitserieklass. Det är inte konstigt att både Stenbäcken och Jakobsson är på väg ut i Europa till de största ligorna, säger Wislander.

När det gäller Guif måste de ha vaknat på helt fel sida, enligt Wislander. Spelare som normalt håller landslagsklass, Tobias Aren och Robin Andersson, var usla rent ut sagt.

– Man var inne på att man skulle göra bättre ifrån sig än sist de var i en SM-final. Det krävs en analys och en förberedelse, säger Wislander.

Wislander om de bästa spelarna:

Sävehof:
Thomas Forsberg: Bland det bästa jag har har sett en målvakt. I jämförelse med Tomas Svensson i EM-finalen 1994.
Mittlåset Niclas Barud/Jesper Nielsen: För deras defensiva insats.
Johan Jakobsson: Lättsamt spel och gjorde mål nästan varje gång.

Guif:
Alla i laget blir underkända.

Läs också:

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Fakta: Sävehofs meriter under 2000-talet

Damerna: 9 SM finaler (6 guld)

Herrarna: 6 SM finaler (4 guld)

J-damerna: 8 finaler (2 guld)

J-herrarna: 8 finaler (3 guld)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".