Fördomar mot somalier blir teater

Teater om fördomar mot somalier: ”har du en utbildning?”
1:31 min

Att rasera barriärer med starka berättelser.  Det vill Botkyrka Community Teater& Dans som nu samarbetar med Folkteatern i Göteborg för att hjälpa somalierna som är en utsatt grupp i Sverige.

Genom att använda teatern som uttrycksmedel kommer somaliska ungdomar till tals.

Hur ska man tackla fördomar - ett sätt är att berätta om dom.

Somaliska ungdomar har träffats och talat om fördomar och okunskap och materialet har sammanställts av America Vera Zavala som har skrivit en teaterpjäs som framförs av ungdomarna själva.

Just nu pågår repetitionsarbetet i en skola i Göteborg men nästa vecka blir det premiär på Folkteatern i Göteborg.

Somalier kan inte simma - så heter pjäsen.

Samira, Råda, Ebjan och Hassan ska snart stå på Folkteaterns scen och spela teater. Teater om fördomar och okunskap. Tycker de då att svenskar bryr sig om invandrare?

– Bryr sig kanske de gör men jag vet inte om de bryr sig tillräckligt. För somalier visar inte så mycket, de är en sådan sluten grupp. Men jag tror de bryr sig.

– Det är bara fördomar det är det de har. Det har alla mer eller mindre

Vad är det för fördomar ni råkar ut för?

– Typ somalier kan inte simma.

– Typ jobbar du? Waauww... Är du utbildad va? Sådana där små grejer.

– Sen långt tillbaks har det ju kommit folk till Sverige. Så någonstans där borde de väl vara vana med invandrare.

Pjäsen regisseras av Sara Wikström och hon hoppas på en fortsättning.

– Och min dröm att vi ska träffas i den här gruppen om två år och sen om två år igen och se vart era liv tar vägen nånstans. Alltså det kommer att hända saker på två år och det är ju så man gör dokumentärfilmer man säljer , jag har pratat lite med America om det , det vore så grymt att göra det. Jag vet inte om det är möjligt för den här gruppen ska ut i vida världen har jag förstått och det är det det handlar om, det handlar jättemycket om fördomar om förutfattade meningar, om drömmar hur svårt det kan vara också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".