Kungsbacka

Oljesanering av stränderna klar

-Saneringen klar, men jag är rädd för att det kan komma mer olja
1:25 min

Kungsbacka kommun är klar med saneringen av olja längs badstränderna. Närmare 1 ton olja från vad Kustbevakningen tror kommer från fartyget Godafoss, som trots oljeläckage transporterades över Kattegatt, har samlats ihop.

-Det finns fortfarande olja i små, små mängder kvar på en del öar och några stränder, men den kommer så småningom att brytas ner. Det säger Lars Bergren, säkerhetsstrateg i Kungsbacka kommun.

Efter två veckors arbete har ett tiotal stränder i Kungsbacka kommun  sanerats, bland annat i Åsa, Lerkil, Smarholmen, Röda holmen och Landabukten.

Lars Berggen är lite orolig för att det kan dyka upp mer olja, eftersom man inte vet hur mycket som läckte ut från Godafoss, när fartyget i början av mars transporterade förbi hallandskusten till ett danskt varv.

Hur mycket saneringen har kostat är inte klart, men Kungsbacka kommun kommer att söka statlig bidrag för saneringsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".