Professorerna Suchitra Holgersson och Michael Oalusson med sin världsnyhet. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Unik stamcellsoperation på Sahlgrenska

"Ett blodkärl är tillverkat med hjälp av stamceller"
1:30 min

Idag presenterade Sahlgrenska universitetssjukhuset en världsnyhet.

En tio-årig flicka som hade en propp i en ven som går från tarmarna till levern fick en ny ven inopererad tillverkad av sina egna stamceller.

Hon slipper inte bara en levertransplantation utan även livslång medicinering mot avstötning.

--Det som är unikt i detta fallet är att det kärl som vi använt för att koppla förbi området som det är propp i är tillverkat med hjälp av stamceller från den flickan, säger professorn och kirurgen Michael Olausson som opererade in den kroppsegna venen.

Tekniken kräver än så länge delar från avlidna personer. En cirka decimeter lång ven togs från donatorn. Venen behandlades kemiskt så att alla celler och arvsmassa försvann. Kvar blev en stomme som flickans stamceller fick växa på . Sedan opererades den in. Suchitra Holgersson är professor i transplantationsbiologi

– Man vet inte riktigt hur det fungerar men man tror att det som bli kvar när man har tagit bort alla celler har ett minne. Så att de stamceller som vi sätter på precis hittar vilka celler de ska utvecklas till. En ven består av olika lager celler. Venen ser ut som vilken ven som helst.

Flickan opererades för tre månader sedan. Venen kommer att växa med henne och eftersom den är gjord av hennes egna celler så är det ingen risk att den stöts bort. Därmed slipper hon livslång medicinering ,det vanliga ödet för andra transplanterade.

– Hon behöver inga immundämpande medel eller så, säger Michael Olausson.

Hur mår flickan?

– Hon mår bra och är piggare än före operationen säger hennes pappa och mamma. Hela levern försörjs nu med blod.

Om man nu kan göra kroppsegna blodkärl öppnar sig en hel värld av möjligheter tror Michael Olausson.

– Vi ser stora möjhligheter att använda tekniken för artärer till exempel för kranskärsloperationer i hjärtat. Men även till andra organ som njurar.

Hur lång tid framåt skulle det handla om?

– Jag tror att om fem år skulle vi kunna ha detta på klinisk basis. Men man kan tänka sig att i framtiden att mallen - det stamcellerna växer på - skulle komma från djur.

Man skulle kunna få nya njurar att exempelvis växa utifrån grisnjurar.

Epp Anderson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".