Illustration: Simon Leijsne.
ARBETSMARKNAD

Framåt för Göteborgsområdet

Göteborgsområdet är ett av de områden i Västra Götaland som återhämtat sig bäst sedan lågkonjunkturen. Det senaste året har sysselsättningsökningen varit starkare än i övriga riket.

Det är en ljus bild som målas upp i den konjunkturbarometer som regionen presenterar idag.

Färre arbetslösa
Konjunkturen har förbättrats i de flesta branscher, vilket bland annat har resulterat i att sysselsättningsökningen under det senaste året har varit starkare i Västra götaland än i övriga Sverige.

Första kvartalet i år är närmare 22 000 fler personer sysselsatta i regionen jämfört med samma period förra året. Hela 40 procent av företagen har ökat antalet anställda, bara 14 procent har minskat sin personalstyrka.

Det är Göteborgsregionen och Sjuhärad som går starkast i Västra götaland, medan konjunkturläget i Skaraborg och norra Bohuslän och Dalsland är mer dämpat.

Högtryck i konsultbranschen
Bland de branscher som går allra bäst pekas konsultbranschen och byggbranschen ut. När det gäller konsultbranschen så har dock brist på personal ändå hämmat tillväxten, enligt undersökningen.

Läget i byggbranschen är bättre än på länge, och kan enligt undersökningen nu betecknas som att det råder högkonjunktur i den branschen. Drygt hälften av byggföretagen räknar med ökat byggande till hösten och planerar nyanställningar.

Tillverkningsindustrin däremot, har haft en svagare återhämtning än väntat, även om det är en pågående uppgång även där - förutom i livsmedelsindustrin, som är den del inom tillverkningsindustrin som visar ett sämre läge än i höstas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".