Strid om kommunchefers bilförmån

167 chefer i Göteborgs kommun blir av med sin bilförmån, men föreslås i stället få en kompensation på 4 000 kronor varje månad. "En rimlig ersättning", säger Vänsterpartiet, medan den borgerliga oppositionen tycker att cheferna ska ha en ersättning som motsvarar det verkliga förmånsvärdet.

Kommunledningen vill omförhandla avtalet för 167 höga kommunala chefer. I dag är bilförmånens verkliga värde högre än 4 000, bland annat beroende på att drivmedel räknas in i förmånen.

– Vi får bort en otidsenlig lönedel med förmånsbilar och 4 000 kan vara en rimlig ersättning, säger Mats Pilhem (V), ordförande i kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsutskott, som godkänt kompensationen.

Kompensationen blir nu pensionsgrundande för cheferna. Det var inte bilförmånen. Med en pensionsavsättning på 1 200 kronor i månaden blir kompensationen värd 5 200 kronor i månaden. Men många har en bilförmån som är värd mer.

– Det finns väl ett större missnöje med att värdet av förmånsbil enligt många - eller några i alla fall - är avsevärt högre, säger Mats Pilhem (V).

Den borgerliga oppositionen tycker att cheferna ska ha en ersättning som motsvarar det verkliga förmånsvärdet. Eftersom partierna i personal- och arbetsmarknadsutskottet inte kommit överens ska frågan behandlas i kommunstyrelsen.

Sedan årsskiftet har 21 heltidspolitiker i Göteborg fått 2 700 kronor i månaden i kompensation för den bilförmån som avskaffades förra året.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".