Gå backstage på Röhsska

1:26 min

Röhsska museet i Göteborg förbereder sig inför hundraårsjubileet 2013. Den nya utställningen öppnar på andra våningen som har använts som magasin efter ett malangrepp på 1990-talet.

– Ja, det första som står framför oss nu är att titta igenom våra 1700-tals samlingar och bygga en ny utställning. Egentligen skulle jag vilja säga att det är en allmän utställning därför att vi också kommer att ha nya och nydesignade utställningsföremål som står i relation till eller har ett förhållande till 1700-talet, säger Anna Wetterlundh, projektledare för Backstage, som utställningen heter.

– Vi har ju så mycket i våra samlingar som vi vill visa men det är ialla fall det som ligger närmast i tid och därför känns det viktigt att faktiskt titta igenom vad vi har i våra samlingar av just 1700-tal och vad vi vill visa.

Den här utställningen ska ge publiken möjlighet att se vad som händer bakom kulisserna på ett museum. Renoveringar och uppbyggandet av utställningen ska ske inför öppen ridå och publiken kan till och med få vara med och bestämma vilka föremål som ska ställas ut.

Röhsska förfogar över cirka 50 000 föremål och i samband med den stora genomgången ska alla de gamla katalogkorten datoriseras.
– Och jag tror ju också att vi är det sista museum som har en kortkatalog från 1906, jag som har jobbat snart trettio år i museivärlden tycker det är ganska skönt. Nu kan vi köpa in en databas och lägga in alla föremål och förhoppningsvis blir det ett riktigt bra system den här gången.

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se