Polisen ändrar kravall-taktik

1:22 min

De dåliga erfarenheterna från kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg för tio år sedan fick polisen att tänka om. Nu är man mer tolerant vid demonstrationer och satsar på mer dialog och en mindre provokativ hållning.

I dag lägger Mattias Wahlström vid Göteborgs universitet fram en avhandling som tar upp polisens nya taktiska koncept.

– Det handlar om att polisen har insett att en ny taktik är vad de själva vinner mest på. Om man underlättar för dem som vill agera, enligt polisens egna spelregler, så är det större chans att dessa är nöjda och glada och inte börjar bråka med polisen.

Så det hela är egentligen ganska enkelt , anser Mattias Wahlström.

Han säger också att polisen i första använda ska använda det nya tolerantare förhållningssättet vid demonstrationer, idrottsarrangemang och andra större folksamlingar.

Särskilda grupper inom polisen söker nu få till en ordentlig dialog med olika politiska grupperingar som bl.a använder demonstrationer som en metod att uttrycka sina åsikter.

Dessutom ska de poliser som ofta kommer i kontakt med demonstranter eller en idrottspublik ha en god kunskap om vilka människor det är man möter.

Sen ska polisen undvika att provocera genom att anspassa kroppsspråk och uniformsutrustning till den rådande situationen.

Enligt Mattias Wahlström är denna nya polistaktik väl förankrad i den svenska polisorganisationen.

--Idéerna har väl kommit uppifrån men därefter har det väldigt mycket utvecklats nerifrån, skulle jag vilja säga.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se