Ny stadsdel planeras vid älven

1:34 min

En lummig sluttning ner mot älven kan få ge plats åt en ny stadsdel i Göteborg. Det handlar om Sjöbergen vid Älvsborgsbrons södra fäste där bland annat kolonistugeområdet riskerar stryka med när staden planerar för hus och verksamheter

– Än så länge är det bara idéer men bebyggelsen kan bli omfattande , säger Lennart Widén, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

- Det handlar om en hel stadsdel kan man säga med stort bostadsinnehåll men även fritidsaktiviter och en del kommersiella lokaler också, säger han

Det lilla skogsområdet Sjöbergen ligger bredvid Älvsborgsbrons fäste i Majorna. Idén att bygga i området kommer från ett konsortium med byggherrar, som har låtit två arkitektkontor ta fram förslag på hur bebyggelsen skulle kunna se ut. Projektet är fortfarande på idéstadiet och utreds av kommunen.

I Sjöbergen finns bland annat ett kolonistugeområde, där Behrouz Afshar har en kolonilott. Han tycker att byggplanerna är oroande.

– Jag tycker det är jättetråkigt om man skulle bygga höga hus här och ta bort den fina naturen, säger han medan fåglarna kvittrar i skyn.

– Man skulle ta bort möjigheten att komma ut i naturen så som vi kolonister gillar.

Det centrala läget gör Sjöbergen attraktivt för bostäder. Lennart Widén ser stora möjligheter i projektet.

– Det blir onekligen ett ganska spektakulärt objekt om det nu skulle komma tillstånd. Man har diskuterat om det här skulle kunna bli någon form av landmärke för Göteborg vid inseglingen i Göta älv.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se>