Elins mördare inte psykiskt sjuk

Det blir ett långt fängelsestraff för den 23-årige man som åtalats för mordet på Elin Krantz. Det blev klart i dag, när den rättpsykiatriska utlåtandet lades fram.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var 23-åringen i rättslig mening frisk, både vid tiden för brottet och när undersökningen gjordes.

Därmed kan han inte dömas till vård, och straffet kommer inte kunna bli mindre än två års fängelse.

Kammaråklagare Stina Lundqvist säger till Västekot att hon yrkar på livstids fängelse och utvisning. Mannen är etiopisk medborgare.

Det rättspsykiatriska utlåtandet slår fast att mannen inte har begått mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han inte heller vid tiden för undersökningen hade en allvarlig psykisk störning.

Mannen sägs inte heller ha behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande. Därmed finns inga medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap 3 § brottsbalken.

Rättegången avslutades i början av april och för en månad sedan slog Göteborgs tingsrätt fast att 23-åringen var skyldig till både grov våldtäkt och mordet på Elin Krantz. Man beslutade då också att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Slutpläderingen i målet hålls på tisdag.