1 av 2
Daniel Bernmar (V), ordförande för SDN Örgryte/Härlanda, hoppas att barngrupperna om ett par år ska kunna minskas till i genomsnitt 17 barn per grupp. Foto: Epp Andersson /SR.
2 av 2
Förskolebarnen på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
ÖRGRYTE/HÄRLANDA

Föräldrar protesterar mot stora barngrupper

"Vi vill ge politikerna ett bättre underlag"
1:32 min

Ännu en gång missar prognoserna grovt hur många barn i stadsdelen Örgryte/Härlanda som kommer att behöva förskoleplats. Föräldrarna protesterar och kommer nu ta hjälp av nyblivna föräldrar på mödra- och barnavårdcentralerna för att förbättra träffsäkerheten.

För att kunna ge alla plats har man i stadsdelen successivt tvingats utöka barngrupperna till uppemot 25 barn.

– Jag skulle säga att vi idag har ekonomisk förmåga att ha mindre grupper men vi har inte lokalerna, säger Daniel Bernmar (V), ordförande för Örgryte/Härlanda stadsdelsnämnd.

Enligt prognosen skulle stadsdelen behöva plats för 34 nya barn i år - så många hade sökt redan i februari. Nu väntas barnen bli tre gånger så många. Hur kunde det bli så fel?

– Den förklaring som jag har fått på varför det har slagit så fel är dels att nyttjandegraden ökat, dels stannar flerbarnsföräldrar i högre grad kvar i stadsdelen.

Föräldrarna vill i tidigare åldrar få in sina barn i barnomsorgen. Dessutom ser vi ett förändrat flyttmönster. Tidigare var det så att man flyttade ut från Göetborgs centrumregioner till kranskommunerna eller andra stadsdelar, när man fick sitt andra barn. Nu flyttar man inte längre utan stannar kvar.

Sara Bergqvist i brukarrådet för förskolorna i Torpa, förundras över att det i Härlanda med mest små lägenheter är så svårt att göra prognoser.

– Det måste vara den lättaste saken i världen. Det är bara att gå till mödravårdscentralen eller på annat sätt ta reda på hur många barn som fötts i stadsdelen. För då vet man redan ett och ett halvt år i förväg hur många barn det kan bli.

– Det är inte många som flyttar in till Härlanda med barn utan här är det så att man bor här och kanske får barn efter ett tag, säger Sara Bergqvist.

Troligen nästa vecka kommer de i brukarrådet gå till mödra- och barnavårdcentralerna och lämna ut lappar där de uppmanar de föräldrar som tänker bo kvar i stadsdelen att skriva sitt namn på en lista.

– På så sätt skulle vi hjälpa politikerna att få ett bättre underlag, helt enkelt, säger Sara Bergqvist.

Daniel Bernmar säger att barngrupperna kan bli ytterligare lite större men att målet för Örgryte/Härlanda är att nästa år eller 2013 ha fått ner barngrupperna till i genomsnitt 17 barn.

Det tar tid innan exempelvis förskolorna på Skillnadsgatan, Prästgårdsgatan och Landerigatan blir klara och administrativt schabbel försenar den tänkta förskolan i Stora Torp.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".