Färgsprakande akvareller på Tjörn

1:16 min

Besökarna på Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn kommer att få en färgsprakande upplevelse i sommar. Idag öppnar utställningen med den tyska expressionisten Emil Nolde, som dog 1956.

Hans måleri bannlystes av nazisterna men han lyckades ändå måla, och en del av hans verk – Omålade bilder – kan nu ses på Tjörn.

Och det är ovanligt med så färgsprakande akvareller, säger Bera Nordal, chef för museet.

– Ja, det är mycket sällsynt och nästan unikt faktiskt. För att det är just den här intensiteten i hans färg och renheten som är så unikt för honom, och som sätter honom i en helt egen kategori.

Bera Nordal säger att vi vanligen associerar akvarellen med transparens, ljus, och lätta och mjuka färger. Men Emil Noldes målningar är långt ifrån det, det finns ett flöde i hans akvareller, en intensitet i färgerna och det är det som han har bidragit med till akvarellkonsten.

Det här är din drömutställning alla kategorier?

– Jag såg honom när jag var tonåring och jag minns så väl mötet med de akvarellerna. Just intensiteten i färgen och hur han emotionellt trängde in i mig... Jag glömmer aldrig det mötet och jag tror att många, när de träffar på Nolde första gången – det mötet och den upplevelsen kommer de alltid ha med sig.

Utställningen med Emil Noldes verk pågår till september.

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se