Rekordfå röstade - rödgröna vann

1:47 min

Rekordfå gick och röstade och inget block fick egen majoritet, det stod klar i natt när alla de 957 valdistrikten i Västra Götaland räknats.  Flest röster har de Rödgröna fått. Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet får tillsammans 45,8 procent. Alliansen med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna får 42,3 procent. Sverigedemokraterna blev vågmästare och Sjukvårdspartiet åkte ur. Det blev resultatet av gårdagens omval i Västra Götaland.

Sverigedemokraterna fick 5,8 procent av rösterna. Partiet firade framgången på valvakan som hölls på Skansen Kronan i centrala Göteborg. SD:s gruppledare i regionen Patrik Ehn var snabbt ute och öppnade för samarbeten.

– Imorgon (läs idag) kommer jag ringa till Moderaterna för att höra om de vill förhandla med oss, sa han.

Moderaterna och de övriga allianspartierna fick tillsammans 42,3 procent av rösterna. De rödgröna fick 45, 8. Sverigedemokraterna får därmed en vågmästarroll.

Johnny Magnusson avfärdade inte Patrik Ehns inbjudan om ett samarbete.

– Det här måste lösas på något sätt och jag stänger inga som helst dörrar, sa han till P4.

Det uttalandet fick moderater på riksplanet att reagera. Partisekreteraren Sofia Arkelsten twittrade strax efter Johnny Magnusson uttalande i P4:s valvaka att något samarbete med SD lär det inte bli:

"Vår policy är att inte samarbeta eller göra oss beroende av SD. Som alla vet."

Socialdemokraterna blev största parti med 32,6 procent. Det är en ökning med 1,7 procent i jämförelse med höstens ogiltiga val. Partiets företrädare Gert-Inge Andersson hade svaret klart om SD skulle ringa med erbjudanden om samarbete.

– Vi kommer vänligt men bestämt att säga nej tack.

Det är oklart hur regionen kommer att styras framöver.

– Jag tror att all partier måste gå hem och fundera över detta, sa Gert-Inge Andersson när valresultatet blev klart.

Samtidigt som Sverigedemokraterna nu intar vågmåstarrollen så fick Sjukvårdspartiet lämna fullmäktige. Partiet hamnade strax under treprocentsspärren.

Partiets vice ordförande Billy Bertilsson övervakade valutvecklingen från sitt bed & breakfeast utanför Lidköping. Enligt honom kan en förklaring till partiets tillbakagång vara att det saknats draghjälp från tunga rikspolitiker.

– Det är så att hela Västra Götaland belamrades av rikspolitiker. Då är det inte lätt för ett litet parti utan rikspolitiker i ryggen. Det är klart att man är besviken.

Valdeltagandet landade på 43,1 procent, en mycket låg siffra med svenska mått mätt. 2006 var valdeltagandet 77 procent.

Enligt statsvetaren Folke Johansson kan det innebära ett demokratiskt problem.

– Vi har ett demokratiskt system. Det finns någon sorts moralisk skyldighet att värna det och det gör man genom att rösta. Det är ingen tvekan om att om man kan hävda att politiker är valda av avsevärt mindre än hälften av väljarna så blir det lätt att kritisera politiska beslut som man inte gillar.

Filip Kruse
filip.kruse@sr.se