LSS-boende får chans till normalhyra

1:31 min

Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg har bestämt att ta över driften av gruppboendet på på Tanneskärsvägen i Frölunda. Detta efter att P4 Göteborg berättat om boendets hyresgäster som tvingas betala tusentals kronor i i el och värme varje månad - för ett rum i en villa.

– Första känslan är att jag nu kan låta den person jag är god man för få ett rikare liv. Han kan få ta sig utanför sina väggar och fika som han älskar att göra. Så det känns jätteskönt, säger Yvonne Larsson, god man för en hyresgäst på gruppboendet.

Gruppbostaden på Tanneskärsvägen i Frölunda är ett av Göteborgs 155 LSS-boenden. Och P4 Göteborg har tidigare berättat att varje hyresgäst betalar 2500 kronor i månaden för el och värme - för 37 kvadratmeter. Något som enligt Hyresgäsföreningen är fem gånger mer än normalt.

Hittills är det boendets fastighetsägare som haft ansvar för driften, men efter P4 Göteborgs inslag vill nu stadsdelen ta över driften för att få ner hyresgästernas kostnader.

– Vi ska gå vidare och jobba för att få en blockförhyrning där stadsdelen har hand om driften. Ambitionen är att det förhoppningsvis ska bli en lägre kostnad för de boende, säger Gunilla Holtz, sektorschef för individ och familjeomsorg samt funktionshinder.

Ärendet ligger nu hos Lokalförvaltningen som ska ta fram ett avtal För Yvonne Larsson kommer en förändring innebära stora skillnader i livskvalité för de boende.

– Vi kan till och med gå till barberaren, vilket är något vi fått dra in på.

Det låter som om ni återigen kan börja med ganska basala saker?

– Ja, och det är så skönt

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se