Saab i Trollhättan

Fabriken kan vara igång om två veckor

Saabs fabrik tros vara igång igen med bilproduktionen igen vecka 22. Då har den stått stilla i två månader.

Fabriken har stått stilla i sex veckor, men enligt uppgift har personalen fått information om att produktionen ska starta igen måndagen den 30:e maj.

Margaretha Högström på Saab Automobiles pressavdelning bekräftar för TT att produktionen vid bilfabriken i Trollhättan kommer i gång om "i storleksordningen två veckor".

Saabs styrelseordförande Victor Muller kom i dag till Trollhättan. De anställda kallades till ett möte efter lunch, då han bad om ursäkt för den senaste tidens turbulens.

Muller beklagade inför de anställda att han underskattat både kraven från underleverantörerna och den snabba kedjereaktion som de ledde till i slutet av mars. Han betonade att det var hans ansvar att Saab inte hade tillräckligt med pengar för att betala underleverantörerna.

För pressen var Muller ytterst fåordig om sitt tal till personalen.

-Jag tycker att det är viktigt att komma hit och prata med dem. Det är min personal, säger han till TT.

Varför valde du att be om ursäkt?

-Det var ett internt personalmöte, inte ett pressmöte. Jag går inte in på vad jag tog upp eller varför, säger Victor Muller.

Visst syns tecken av trötthet i Mullers ansikte efter flera veckor med resor kors och tvärs över världen och enligt hans egen utsago extremt lite sömn för att få ihop en räddning för Saab. Men när han börjar prata om framtiden får han glöd i rösten.

-Det bästa med avtalet med Pang Da är att vi har köpt oss en massa tid och att vi kommer att sälja många fler Saab. Dessutom har vi nu fått pengar så att vi kan förhandla med underleverantörerna, säger han.

Saab kommer stärkt ur det här, tror Muller. Pang Da är en bättre affär än Hawtai, sade Muller till personalen.

Fabriken hoppas han kan starta så snart som möjligt. Han vill inte vara mer exakt än så.

-Så fort vi vet när det blir kommer vi att berätta det i ett pressmeddelande, säger han.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Saabs vd Jan Åke Jonsson, som avgår formellt vid bolagsstämman på torsdag, har inte haft högsta prioritet de senaste veckorna. Det blir Muller som tar över den 19:e, bekräftar informationschefen Eric Geers.

-När fabriken är igång kommer han kunna ta tag i jobbet med att hitta en ersättare till Jan Åke, säger Eric Geers till TT.

Det innebär att en ny vd kanske inte är klar förrän om flera veckor.

TT