Oro i Backa efter skottlossningen

1:32 min

Polisen har nu tillsatt en speciell ledningsgrupp för att få stopp på den senaste tidens skottlossningar. Två män som sedan tidigare är kända av polisen sitter anhållna efter gårdagens skjutningar på Blendas gata.

Mats Palmgren, som är biträdande chef för polisen i Storgöteborg säger att de tittar efter samband mellan de olika skjutningarna.

– Det är ju inte en så stor grupp som ägnar sig åt sådana här saker, så det är klart att vi tittar efter samband, säger han.

De tittar också på bevis och håller förhör, parallellt med att ledningen försöker jobba mer långsiktigt.

– Det handlar om att samla ihop underrättelseläget och och skapa en resurs för att kunna agera, inte bara när det är akut.

– Alla har sett händelserna igår, barn och folk var ute, men när polisen frågar säger de att "vi har inte sett", säger Emine Kaimas som bott i området i 44 år och tycker att fler borde hjälpa polisen.

Agneta Jutgren tycker att polisen borde patrullera i området oftare, men säger också att det inte finns så mycket att göra.

– Ja, jag var faktiskt rädd, jag kom precis hem när det hade hänt. Jag hörde det genom en kompis. Man får hålla sig inne och gå ut tidigt på morgonen och sen vara hemma på kvällarna, så är det, säger hon.

Är det så att man låter bli att gå ut vissa tider?  

– Ja jag gör det, jag går aldrig ut efter kockan fem.

Linnéa Andersson och Jakob Lennartsson har nyligen flyttat hit och säger att de inte känner sig mer otrygga här än någon annanstans.

– Jag bodde på Linnégatan förut och där hände det dubbelt så mycket än här. Det är bara för att det här är förorten som man blir rädd. Jag vet inte varför man ska vara mer rädd härute än på Linnégatan egentligen, säger Linnéa Andersson.

På samma sätt resonerar Kenny Rungeberg, som är ute med sin hund.

– Jag tror att vart man än kommer finns möjlighet att det ska hända någonting. Skulle man gå och vara rädd så skulle man inte kunna gå utanför dören. Visst, det är tråkigt att man ska behöva vänja sig vid det, men det är ju dit hela världen går - mer våld över huvud taget.

En kille som inte vill säga vad han heter kommer förbi. Han säger att det inte finns så mycket att vara rädd för här.

– Jag såg flera personer som dog framför mig i Bagdad. Jämfört med det är det här inte så farligt.

Polisen vet inte varför det blossar upp med flera skottlossningar just nu, men de har en del teorier.

– Rent generellt, ofta är det så att när det kommer ut någon väldigt grovt kriminell från fängelset och kommer tillbaka till den miljö där han har varit, så är det inte sällan så att han också vill sätta prägel och ta initiativet igen, säger Mats Palmgren, biträdande chef för polisen i Storgöteborg.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se