Akvarellmuseet på Tjörn växer

1:29 min

Om ett år ska den stå klar - tillbyggnaden av Nordiska akvarellmuseet på Tjörn. När museet byggdes för tio år sedan var man tvungen att kapa byggnaden med tjugo meter eftersom pengarna inte räckte till.

Nu har har Benita Nilsson, idag marknadschef för museet, varit på ny tiggarstråt och fått ihop dom cirka tjugofem miljoner kronor som tillbyggnaden kostar.

--Jag vet inte vad dom säger när jag har gått eller innan jag kommer men men vi har haft bra argument och det har inte varit å svårt. Ja, det är ingen som kastar pengar efter en men det är ju också många som behöver oss så kan man väl säga. Behöver oss för att vara ett nav i regionen i internationell kulturturism och då är man ju beredd att satsa och dom har ju också märkt att vi har gjort ett bra jobb så att det var svårare om man kom och frågade och inte kunde peka på resultat, Benita Nilsson, idag marknadschef på Nordiska Akvarellmusset på Tjörn.

För tio år sedan stod Nordiska akvarellmuseet klart i Skärhamn på Tjörn och då hade Benita Nilsson, som ordförande för kulturnämnden, samlat ihop över fyrtio miljoner kronor för att kunna förverkliga museibygget.

Men dom tjugo meter som då inte kunde byggas på grund av att pengarna inte räckte till - dom ska man börja bygga i oktober.

--Tanken är ju då att vi ska visa vår egen samling kontinuerligt, utsnitt ur samlingen. Idag kan vi inte göra det till exempel under sommaren när vi har Emil Nolde till exempel då har vi samlingen i samlingssalen där vi annars nu under sommaren skulle kunna ha föreläsningar om Nolde, vi kunde ha musik, teater och dans, Benita Nilsson, idag marknadschef på Nordiska Akvarellmusset på Tjörn.

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se