Stort sug efter frimärken i Kina

4:27 min

Den svenske frimärksgravören och konstnären Martin Mörck från Öckerö utbildar just nu tio nya kinesiska frimärksgravörer.

– Efterfrågan på frimärken Kina är stor, säger Martin Mörck.

Så när alla de många miljoner frimärkssamlare som finns i Kina insåg att det började ta slut med graverade frimärken i Kina så ställde dom sig upp och sa hallå där vi kan nog tänka oss graverade frimärken.

Utbildningen som Martin Mörck leder är på ett år och är ett samarbete mellan Martin Mörck, China Post och PostNord - ägarföretaget till dom danska och svenska postverken.

Det var efter att Martin Mörck graverat en serie kompositörsporträtt för Kina som han fick förfrågan att leda utbildningen av tio frimärksgravörer.

Varför satsa på frimärksgravörer nu när antalet brevförsändelser minskar till förmån för den digitala tekniken?

– Just precis därför behöver man det. Förutom att leverera post så tillverkar man också frimärken. Idén med frimärken är både att det är ett frankotecken och en spegling av av det land som ger ut frimärkena. Det som skiljer frimärken från all annan tryckt media är att de kan vara graverade och när de inte är graverade så ingår dom i floden av bilder.

– Men graverade frimärken är små grafiska blad som i sig är ett konstverk och det är det samlaren i allt större grad vill ha.

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se