Svårt kontrollera gatumusiker

1:19 min

Gatumusiken i centrala Göteborg går inte att kontrollera som politikerna tänkt sig. Det säger kommunens miljöförvaltning.

Gatumusikanter ska inte få spela mer än en timme i taget på samma plats mellan klockan elva och tre, i Nordstan mellan elva och fem. 

- Kontrollen kan bli ganska svår. Om man t.ex. står på en plats och sen ska flytta sig till en annan plats utom hörhåll från den första, så innebär det att ganska mycket tid måste läggas ner på det.

– Även om man upptäcker att någon står för lång tid, så har vi inte möjlighet att begära identifikation av dem som spelar om de inte frivilligt visar det och då kan det bli svårt att ingripa med ett föreläggande, säger Björn Närlundh på miljöförvaltningen.

Klagomål från bland annat företag och handel på Avenyn ledde 2009 till att polistillstånd krävdes för gatumusik på dagtid i centrala Göteborg. De flesta klagomålen har gällt utdragen musik på trumpet, dragspel och trummor. Men kulturutövare protesterade mot tillståndskravet och politikerna tog tillbaka det förra året och gatumusiken släpptes fri igen - men bara en timme åt gången på samma plats. Det är det som miljöförvaltningen nu ska kontrollera, enligt ett förslag.

Men utan personella resurser och polisiära befogenheter kan förvaltningen på sin höjd prata med störande musikanter sporadiskt.

– Det är ju ingen garanti för att man löser problemet på det sättet, säger Björn Närlundh.

Du tror att det skulle vara lättare att hålla koll på gatumusiken med de gamla bestämmelserna?

– Ja, det tror jag.