Foto: Scanpix

E-demokrati ska höja engagemang

Göteborgs kommunledning vill slå ett slag för e-demokrati för att politiska beslut ska bli bättre förankrade och medborgarnas synpunkter fångas upp bättre.

Gjorda försök visar att e-demokratin kan och bör utvecklas, anser kommunledningen.

E-demokrati står för elektronisk demokrati och kan fördjupa demokratin, menar Göteborgs kommunledning. Enligt en rapport i kommunen kan grupper och individer som idag inte gör sina röster hörda bli mer delaktiga i politiken. Det sägs inte rent ut i rapporten, men indirekt kan det också innebära högre valdeltagande på sikt.

Men utvärderingar visar också att e-demokrati kan bli ytterligare en kanal till makten för högutbildade och röststarka, som redan använder andra påtryckningsvägar.

Medborgarpaneler är en form av e-demokrati. De är vanliga i Storbritannien och har testats i några Göteborgsstadsdelar och i Ale kommun. Till panelerna skickas mejlenkäter för att kommunen ska få reaktioner på förslag och paneldeltagare brukar vara nöjda med sin medverkan. Men det finns språkliga problem och en knäckfråga är hur panelerna ska utses - om man överhuvudtaget ska sträva efter att de ska vara representativa.

Chattar och rådslag på nätet är andra metoder som använts av kommuner och landsting för att få dialog med medborgarna.

E-petitioner kallas medborgarförslag som allmänheten kan tycka till om på webben. Metoden används sedan flera år av det skotska parlamentet och är på gång i flera svenska kommuner, bland annat i Ale kommun senare i år.

Det finns tecken på att sociala medier får ökad betydelse för att ge politiska förslag genomslag. Ofta engageras nya grupper, vilket kan vara bra också för det politiska etablissemanget att känna till.

Göteborgs kommunledning vill nu alltså ta en närmare titt på en fördjupad e-demokrati för att senare återkomma med förslag.

Fotnot: Andra varianter av e-demokrati finns i EU. Göteborg deltar - som en av fem svenska kommuner - i ett pilotprojekt med europaförslag till EU-kommissionen.

Det planeras också medborgarinitiativ i EU. Förslag som får stöd av en miljon medborgare i minst sju länder måste behandlas politiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".