SU vill ta över ambulanserna

1:16 min

Sahlgrenska universitetssjukhuset kan ta tillbaka ambulanssjukvården för att driva den i egen regi. När avtalet med Falck går ut nästa år är det inte säkert att det blir någon ny upphandling.

– Jag ser stora fördelar med att ha det i egen regi. Det är lättare att samarbeta, det är lättare att ta ansvar för patientsäkerheten och sådana saker, säger Kerstin Brunnström som är socialdemokratisk ordförande i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sedan 2007 sköts ambulanssjukvården vid Sahlgrenska av Falck och redan i vintras fick både de och SOS Alarm kritik från Socialstyrelsen för att det slarvades med patientsäkerheten och för att de inte hade något bra samarbete. I oktober nästa år går avtalet med Falck ut och Kerstin Brunnström ser flera anledningar för SU att ta över driften.

– Genom att ambulanssjukvård och den övriga sjukvården hänger ihop på ett bättre sätt får patienten en snabbare väg in i sjukvården. Vi ser en fördel när det gäller personalens arbetsmiljö och vi vill ha mer forskning och utveckling inom ambulanssjukvård och det är lättare att göra det när den ingår i universitetssjukhusets organisation, säger hon.

I nästa vecka ska styrelsen få mer information från ledningen, för att i juni förhoppningsvis kunna besluta om det ska bli någon ny upphandling eller inte. Moderaterna vill inte ta ställning i frågan innan de har fått all information från ledningen, men är tveksamma till att driva vården i egen regi.

– Principiellt är jag ju för att man driver verksamheter i alternativ regi, men jag är ju ingen fundamentalist på den fronten, säger Johnny Bröndt, vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se