Splittrad extremhöger till moskédemo

1:20 min

Trots att flera högerextrema grupper kommer att demonstrera mot moskébygget på Hisingen på lördag - kan de inte komma överens. Organisationerna är splittrade och vägrar samarbeta med varandra.

– Man motsätter sig islam utifrån olika utgångspunkter och ofta utifrån att det är en del av ett större projekt. Man pratar om islam för att det finns en rädsla bland folk och det gör att man kan exploatera frågan för att få igenom sin mer nationalistiska politik, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och medförfattare till boken "Extremhögern".

Nationaldemokraterna, tillsammans med en grupp som kallar sig Försvarskåren Sveriges Självförsvar, kommer under tre timmar på lördagen att demonstrera mot moskébygget vid Keillers park på Hisingen.

Men de två grupperna är inte ensamma.

Samtidigt kommer en antiislamistisk grupp som kallar sig Swedish Defence League,SDL. Organisationen har sina rötter i England och har på kort tid spritt sig över hela Europa. Enligt gruppens hemsida planerar även organisationens nordiska motsvarigheter att ta sig till Göteborg för att demonstrera mot moskébygget.

Men trots att de högerextrema grupperna är flera vägrar de samarbeta och demonstrera ihop. Nationaldemokraterna säger att SDL är prosionistisk, vilket är något man inte vill veta av. En splittring som bekräftas av SDL.

– Nationaldemokraterna har en tvivelaktig brakgrund och deras politik är tvivelaktig. Därför vill vi inte demonstrera med dem, säger Isak Nygren, grundare av SDl och nyligen avhoppad Sverigedemokrat.

Det arrangeras även flera demonstrationer "för mosken och ett mångkulturellt Göteborg".

Polisen får förstärkning från Stockholm och Skåne.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se