Fler feriejobb för unga

1:22 min

Att läget på arbetsmarknaden ljusnat märks på feriejobben. Arbetsförmedlingen i Göteborg har i år fått in nästan 900 fler feriejobb än i fjol. Vissa ungdomar hoppar till och med av sommarjobb de redan fått.

Fram till mitten av maj har arbetsförmedlingen i Göteborg fått in närmare 3 900 feriejobb mot 3 000 samma tid förra året. Och det här har givit en av de största sommararbetsgivarna i Göteborg, Liseberg, konkurrens.
– Det kan handla om 30-40 ungdomar som har hoppat av, säger Lisebergs personalchef Lars Rangmar.

Varför tror du att de hoppat av?
--Vi ser det som ett tecken på att det finns en arbetsmarknad som är större och att det finns fler jobb för sommaren än det var förra året. Så är det ju.

Liseberg är mycket av ungdomarnas arbetsplats. Man behöver cirka 2 000 ungdomar för att klara en sommarsäsong. De som jobbat tidigare får jobberbjudande hem. Det är ofta ungdomar som slutat gymnasiet och försörjer sig på sommarjobbet i mellan tre och fyra säsonger.

Cirka 1 500 återkommer medan nyrekryteringen de senaste åren legat på uppemot 500 ungdomar. Allt är påskrivet och klart redan tidigt på året men i år har alltså flera unga efter det kunna skaffa sig ett annat jobb.
– Vad som ligger bakom det? Ja, det kan så klart vara de krassa sakerna att man fått ett jobb som man tjänar mer pengar på eller att de får arbetsuppgifter som mer tangerar det som de läser under sin studietid. Men att det är en annan arbetsmarknad än förra året, det ser man ju tydligt, konstaterar Lisebergs personalchef Lars Rangmar.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se