Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Stenungsund

32 ton gift läckte ut i havet

"Utsläppet gick rätt ut i havet"
1:09 min

Ett utsläpp av etylenoxid i havet har skedde natten till idag i Akzo Nobels fabrik i Stenungsund. Upptäckten gjordes under förmiddagen. Ingen personal har skadats.

– Det här är mycket allvarligt. När säkerhetsventilen öppnar sig går etylenoxidet ut tillsammans med vårt kylvatten ut i havet, säger Henrik Teiffel, platschef på Akzo Nobel.

Så etylenoxid har runnit rätt ut i havet utan mellanstation någonstans?
– Ja. Men ingen person har blivit skadad utan utsläppet har gått endast till vatten.

Vad händer med etylenoxid när det rinner ut i vattnet?
– Den späds ut över hundra gånger för flödet av kylvatten är så mycket större, vi talar mikrogram per liter, så det är väldigt små mängder.

En utredning har inletts och företagets miljöexperter och toxikolog analyserar nu spridningen och utsläppets påverkan på levande organismer i havet.

Det var vid lossning av en tankvagn som en säkerhetsventil felaktigt öppnade sig, och den giftiga etylenoxiden rann ut. Totalt handlar det om mer än 32 ton av det giftiga ämnet. Imorgon håller Akzo Nobel en presskonferens om utsläppet.

Etylenoxid är en färglös gas som är extremt brandfarlig och giftig vid inandning. Den används bland annat vid viss sterilisering.

Andra olyckor med etylenoxid

2006 spårade ett godståg ut i Anneberg, söder om Göteborg. I en av de utspårade godsvagnarna fraktades etylenoxid och säkerhetspådraget var stort innan man kunde konstatera att den giftiga gasen inte läckt ut. #text=910967#

2000 gjorde Akzo Nobels fabrik i Stenungsund ett större utsläpp av etylenoxid i havet. Läckaget på 13 ton gick genom fabrikens kylvattenretur. Miljöchef Lars Wilke vid Stenungsunds kommun sa då till Västekot att han såg allvarligt på utsläppet, som kunde ske på grund av en trasig ventiltätning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".