Ungdomssatsningar kan få motsatt effekt

1:34 min

Satsningar för att motverka att ungdomar i utsatta förorter hamnar i kriminalitet kan ha motsatt effekt. Det visar en ny rapport som presenterades igår.

Susanne Liljeholm Hansson är en av forskarna bakom rapporten.

– Man tror att man sätter in bra insatser som är speciellt lämpade för just den här gruppen ungdomar, och det gör någonting med den som blir sorterad. Man känner sig som en sämre människa.

Flera satsningar har gjorts i Göteborgs socialt utsatta förorter de senaste åren, bland annat har kommunens Ung och Trygg jobbat för att förhindra att unga rekryteras till kriminella grupper. På initiativ från dem har Susanne Liljeholm Hansson och Torbjörn Forkby tittat närmare på ungdomars bild av sina bostadsområden och vad som ligger bakom om de börjar begå brott.

– Bland de ungdomar vi har träffat kan man se kriminaliteten som ett svar på utanförskap. De uppfattar att de ständigt blir påminda om det de inte kan och om sina tillkortakommanden, säger Torbjörn Forkby.

Jonas Lopez är 19 år och bor i Tynnered. Han tror att många är uttråkade.

– De kanske inte har något jobb, och till slut börjar de bränna bilar för att de inte har så mycket att göra, och för att få media att uppmärksamma dem.

En av slutsatserna i rapporten "Kampen för att bli Någon" är att inriktade satsningar riskerar att motverka sitt eget syfte, eftersom den negativa bilden av ett område eller en person kan förstärkas när de pekas ut som det. De tror att det är viktigt med ett långsiktigt arbete och att i det vara medveten om riskerna.

– I sitt tal om kriminella ungdomar eller om förortsområden ska man undvika att göra en ytterligare kränkning, säger Susanne Liljeholm Hansson.

Andra saker de pekar på är att alla delar av samhället måste hjälpas åt att skapa framtidshopp.

– Det gäller alltifrån att föräldrarna ska ha jobb och vara inne i samhället, till att det finns en bra skola som gör att man kan få ett jobb.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se