Inkontinenspåse ska förenkla i vården

1:45 min

Fem års arbete i äldrevården har gett uppfinnaren Talabushi Mukuta idén till en ny produkt, en inkontinenspåse som samlar både avföring och urin.

– Jag har jobbat inom vården i ett äldreboende som vårdbiträde och sen som personlig assistent. Där har jag kommit på idén, säger Talabushi Mukuta om sin inkontinenspåse.

Det är en påse som blivit ett vinnande koncept för i går tog Talabushi Mukuta som är student på Teknikhögskolan i Göteborg hem segern i studenttävlingen Årets entreprenör. Hon har sökt patent för påsen som hon förstås själv tagit fram.

– Om du kan tänka dig, om någon bajsar i en blöja, du kan tänka dig hur det ser ut om någon ska ta hand om det. Min prodult är att förenkla, en uppsamlingspåse som jag kan demonstrera här om du vill...jag har gjort tillbehör också.

Talabushi Mukuta visar upp sin konceptmodell. Hur allt sätts fast, hur vatten rinner i slangar för att göra rent och hur en hårtork kan kopplas till för att torka torrt.

– Jag har gjort flera prototyper, det här är den tredje. Ingen annan har kommit på det här. Det här är en världsnyhet. Jag har inte berättat för någon.

Du har också startat ett företag?

– Ja jag har startat. Men eftersom jag inte har sålt något, så har jag inte tjänat något utan förlorat i det här fallet. Eftersom det är patentansökan och så mycket annat.

Runt 200 000 kronor har Talabush Mukuta redan lagt ut - men nu redan fått tillbaka en del när hon i går vann Teknikhögskolans entrepenörstävling. Hon söker samarbetspartners och har planer på att söka patentskydd i USA, Japan och EU.

– Inget kan stoppa mig. Så funkar det om man är entreprenör. Jag har nya ideér på gång som också kommer att användas inom vården.

Så det är din erfarenhet inom äldrevården som du får något utav nu?

– Javisst jag har haft andra ideér också. Jag är kreativ som en människa. Men att jag jobbat inom vården har haft betydelse, för jag ser ju saker och jag försöker lösa problematiken helt enkelt, säger Talabushi Mukuta.