Demonstrationer utanför moskén. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Väntade bråk uteblev

"Det var en jättestark demonstration"
1:18 min

Fyra personer greps, tre av dem för våldsamt upplopp och en för våld mot polis, i samband med demonstrationerna igår vid den nya moskén på Hisingen.

Stenkastning mot polis förekom och 35 personer omhändertogs för att ha stört ordningen, alla från vänstersidan.

Det var mellan 1 000 och 2 000 personer som demonstrerade för  religionsfrihet och mot de cirka 100 högerextremister som demonstrerade mot moskén. Polisinsatsen var den största i Göteborg sedan EU-toppmötet för tio år sedan.

Vid ett tillfälle var det nära att Göteborgsvarvet stördes av demonstranter som tagit sig in på banan, men i det stora hela gick det ändå lugnt till.

– Det har varit en jättebra manifestation. Jätteviktig. Det har varit roligt att se så mycket blandade människor här från alla åldrar, alla möjliga kulturer, alla olika partier, säger Emma Thorén.

– Jag tycker att det var jättebra. Det är bara lite våld, jag hade förväntat mig mer våld. Jag kom hit för att skydda moskén. Vi är ett demokratiskt land och alla ska få säga vad man tycker, säger Saladin El Sadi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".