Dubbla banrekord på varvet

Segraren Matebor: ”Jag sprang för personbästa”
1:11 min

Det blev Kenya i topp på både dam- och herrsidan i årets Göteborgsvarv. Kenyanerna Albert Kiplagat Matebor och Joyce Chepkirui sprang de snabbaste varven någonsin. Varvet slog dessutom deltagarrekord.

Albert Kiplagat Matebor vann på den snabbaste tiden hittills i varvets historia, 1 timme och 52 sekunder, och bästa dam blev Joyce Chepkirui, även hon med nytt rekordvarv, 1, 09.

Herrsegraren Matebor var glad över såväl seger som rekordtid.
– Jag är väldigt glad. Jag sprang för att förbättra personbästat och lyckades även slå banrekord.

Samma glädje kände damvinnaren Joyce Chepkirui.
– Jag är nöjd med tiden för det är min bästa någonsin.

Bäste svenska insatser stod Brandon Bartholomew som tävlar för Studenterna för, och Isabellah Andersson, Hässelby SK. Therese Nordström som tävlar för Ullevi blev bästa kvinna från Göteborg.
– Hade väldigt lätta ben på uppvärmningen idag, det var lite oroväckande för det är lätt att man sticker iväg. Jag undrade hur det skulle hålla. Det var lite tufft på slutet, det var en hel del motvind och jag hamnade ensam i egna luckor. Men så är det ju att springa. Det är bara att ta sig vidare. Steg för steg in i mål.

Bästa göteborgare på herrsidan blev Fredrik Johansson med 1,10,36.

Årets Göteborgsvarv slog deltagarrekord. Av de 43 541 som kom till start fullföljde 43 026 löpare och det är 2 500 fler än det tidigare deltagarrekordet 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".