Fartygstrafiken värre miljöbov än biltrafiken

Biltrafiken har stått i fokus i den senaste veckans diskussioner om luftföroreningar. De populära stadsjeeparna har pekats ut som stora miljöbovar när det gäller utsläppen av koldioxid. Men när det gäller utsläppen av en annan farlig växthusgas - kväveoxider - så släpper fartygstrafiken ut mer än biltrafiken i Göteborg, enligt Jesper Lindgren på miljöförvaltningen.

Kväveoxider är ett samlingsnamn på gaser som består av syre och kväve. Och det är växthusgaser som bildas vid förbränning under hög temperatur och vanligaste källan är motorer.

Kväveoxiderna bidrar till övergödning, försurning av mark och sjöar samt förhöjda ozonhalter. De påverkar också människors hälsa negativt. Men rederierna som trafikerar Göteborgs hamn är medvetna om problemen med utsläppen och enligt Stena Lines informationschef Joakim Kenndal kommer deras miljöarbete för att få ner utsläppen att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".